Ο κ Δρουγος έγραψε το παρακάτω (28 Ιανουαρίου 2017) μετά την ομιλία μου για τον Τραμπ που είναι εδω ... 

Το διαρκές σχέδιο της Τουρκίας στην Συρία,  που είναι να μπορέσει να ελέγξει την περιοχή στα σύνορα της με αυτή, από την Τζαραμπλούζ και Μπανμπίζ μέχρι την Αζάζ και Ερφίν, δηλαδή περιοχές που διεκδικούν και οι Κούρδοι και προσπαθούν να ενώσουν υπό τον έλεγχο τους, φαίνεται να απομακρύνεται μετά της δηλώσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.
Αυτό που είναι η πάγια επιθυμία της Άγκυρας, είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο των παραπάνω περιοχών, για να εμποδίσουν τα σχέδια αυτονόμησης τους από τους Κούρδους, που θα διευκόλυνε ταυτόχρονα και τον σε εξέλιξη αγώνα των Κούρδων του PKK για αυτονομία στην ΝΑ Τουρκία. Βέβαια όλα αυτά δεν λέγονται ανοικτά, αλλά οι Τούρκοι προσπαθούν να πείσουν την Διεθνή κοινότητα ότι επιθυμούν να ελέγξουν τις περιοχές αυτές, για να εγκατασταθούν εκεί οι πρόσφυγες και έτσι να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές. Αυτό δηλαδή είναι το ύπουλο σχέδιο τους, ώστε να εξαπατήσουν τους πάντες και στην συνέχεια φυσικά να εξακολουθήσουν πάλι να χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για να εκβιάζουν την Ευρώπη.
Αυτό το σχέδιο φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και παρά την αρχικά θετική στάση του προς την Τουρκία του Ερντογάν, τώρα κάνει μια κίνηση που κυριολεκτικά αν εφαρμοστεί, θα έχει βγάλει την Τουρκία έξω από το παιχνίδι της Συρίας, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση και το κυριότερο να βρεθεί λύση στην περιοχή και να ελεγχθούν απόλυτα οι μεταναστευτικές ροές. Είναι κάτι που και εμείς σε γενικές γραμμές είχαμε ισχυρισθεί σε πρόσφατα άρθρα μας, ότι δηλαδή η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί μόνο αν Ρωσία και ΗΠΑ βγάλουν με κάποιο τρόπο τους Τούρκους έξω από το παιχνίδι. Αυτό τον τρόπο φαίνεται να βρήκε ο Τράμπ και είναι παρά πολύ απλός και εύκολος. Οι περιοχές που οι Τούρκοι θέλουν να ενώσουν υπό τον έλεγχο τους, να ενωθούν, αλλά υπό τον έλεγχο των Κούρδων. Φυσικά οι Τούρκοι στο άκουσμα αυτού του σχεδίου έχουν χάσει την λαλιά τους και όπως είναι φυσικό αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις και αντιδράσεις…
Έτσι, την έντονη τουρκική ανησυχία προκαλεί η δήλωση του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, στο αμερικανικό ABC News, ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας στην Συρία, σε στενή συνεργασία με τον κουρδικό παράγοντα, που είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Αμερικανών στην περιοχή.
Η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου είναι, όπως αναφέρεται, η άμεση πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του υπουργού Άμυνας να δημιουργηθεί μια ευρεία ζώνη ασφαλείας μέσα στο συριακό έδαφος, ούτως ώστε οι πρόσφυγες να συγκεντρώνονται εκεί και να μην προωθούνται μέσω Τουρκιάς στην Ευρώπη  και γενικά στην Δύση.
Εκείνο όμως που ανησυχεί την Άγκυρα είναι ότι για την δημιουργία αυτής της ζώνης, την πρωτοβουλία θα έχουν οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι αυτήν την εξέλιξη θα προχωρήσουν, όπως πιστεύουν στην Άγκυρα, στην De facto δημιουργία ανεξάρτητης κουρδικής εστίας στην περιοχή.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες, που φτάνουν στην Άγκυρα από την Συρία και οι οποίες προκαλούν έντονη ανησυχία, διότι κάνουν λόγο για μια νέα στρατιωτική-αεροπορική βάση που οργανώνουν οι Κούρδοι των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», (SDG), με την συνδρομή των Αμερικανών διπλά στα τουρκοσυριακά σύνορα. Στην νέα αυτή βάση θα εγκατασταθούν μόνιμα 800 Αμερικανοί κομάντος και μεγάλος αριθμός Κούρδων μαχητών του SDG.
Θεωρούμε ότι μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Κούρδων και Αμερικανών και μάλιστα στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας θα θέσει στο περιθώριο την Τουρκία και θα ανοίξει τον δρόμο του μερικού διαμελισμού της. Φυσικά ερωτηματικό παραμένει η αντίδραση της Ρωσίας σε αυτό το σχέδιο, αλλά εκτιμάται ως απόλυτα σίγουρο ότι θα συζητηθεί ευρέως από τις δύο πλευρές. Το σχέδιο Τράμπ είναι βέβαιο ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση και θα είναι ευκαιρία οι δύο ηγέτες να δείξουν σταθερότητα και να λύσουν το πρόβλημα απομονώνοντας αυτό τον διεθνή τρομοκράτη που λέγεται Ερντογάν. Η Ελλάδα φυσικά μόνο έχει να ωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και να είναι έτοιμη να απορροφήσει την όποια εκτόνωση- αντίδραση  της Τουρκίας προς το Αιγαίο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

απο εδώ ... 



0 Comments
Fb Comments
Comments :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Χρηματιστηριακές & παγκόσμιες προβλέψεις © 2013. By vivaweb
Top