Καλησπέρα, απόγευμα της 14ης Αυγούστου 2015, λίγο πριν τον Εσπερινό για τον αυριανό Εορτασμό της Πανάγιας μας· και από τις 10:15 περίπου σήμερα το πρωί το τρίτο και χειρότερο, αριστερό, μνημόνιο είναι νόμος του Ελληνικού Κράτους. 
Τι να πούμε, τι να σχολιάσουμε!

Όταν έχουμε περιγράψει: Confirmed ... Ο αστρολόγος του Ιουλίου 2015,
Στο περιοδικό «Αστρολόγος» του Ιουλίου τα φετινά Ιουλιανό από τις 24 Απριλίου 2015.

Όταν έχουμε πει στην: Αστρολογική πρόβλεψη για το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, το: Δηλαδή, και στην τελική έκβαση του σχεδίου του δεν θα του βγει όπως το έχει σχεδίαση ή σχεδίασε και τον συμβούλεψε το επιτελείο του. Μάλλον είχαν λάθος στρατηγική οι σύμβουλοι του. 

Όταν έχουμε πει από τις 22 Οκτωβρίου 2011 ότι θα δούμε από το 2017 και μετά αν θα έχουμε βγει από τα χρέη. Και Για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 εκεί έχουμε πει πολλά, που, δυστυχώς από σήμερα το πρωί είναι πραγματικότητα για την Ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα, ο κ Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ακούστηκε ότι μετά τις 20 Αυγούστου 2015 αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική βουλή καθώς από την κυβερνητική παράταξη ψηφίσθηκε από 118 βουλευτές της συμπολίτευσης.

Επίσης ο κ Πρωθυπουργός κ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα από το βήμα της Ελληνικής Βουλής ότι: Δεν μετανιώνω που διάλεξα συμβιβασμό, αντί για το χορό του Ζαλόγγου.

Ποια άλλη ομολογία χρειάζεται κανείς για να κατανοήσει ότι ο υποφαινόμενος έχει προβλέψει το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 αλλά και την έκβαση του όταν Δηλαδή, και στην τελική έκβαση του σχεδίου του δεν θα του βγει όπως το έχει σχεδίαση ή σχεδίασε και τον συμβούλεψε το επιτελείο του. Μάλλον είχαν λάθος στρατηγική οι σύμβουλοι του. Όταν επίσης έχει ειπωθεί: Η Κυβέρνηση του κ Πρωθυπουργού προτείνει το «ΟΧΙ» σαν ψήφο. Από πλευράς μου το ορίζω σαν «πρόταση της Κυβέρνησης» διότι αυτή η πρώτη πρόταση που είναι το ΟΧΙ ενδέχεται να αλλάξει ή να ουδετεροποιηθεί!!

Είναι πια εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί κάποιοι αστρολόγοι τρέχουν και δεν φτάνουν, «τροποποιούνε» φραστικά τις αποτυχημένες τους προβλέψεις για να συνεχίσουν να επιπλέουν, μόνο που είναι πολύ πίσω από την Πολυξένη Πλαβούκου και τον υποφαινόμενο. 
Ας μένουν στο περιβόητο «πάγκο τους» και στους βυζαντινισμούς τους που πρώτοι διδάξανε.  

Μπαρδόπουλος Ιωάννης

Υ.Γ. Κάποιοι «αστρολόγοι» είναι πίσω μας, σε λίγο θα έχουμε μια ακόμα μαχαιριά στην πλάτη μας …
- - - - - - - - -
Ακολουθούν μερικές σημερινές αναρτήσεις με τα σχετικά links


ΠΟΛΙΤΙΚΗ 14.08.2015 : 00:50 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.08.2015 : 10:51
Υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο, ψήφος εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  έπεσε κάτω από το πολιτικό όριο των 120 βουλευτών,  που η ίδια είχε θέσει ως όριο επιβίωσής της,  μετά την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο  κατά την οποία κατέγραψε 47 απώλειες. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ως πρώτη κίνηση επέλεξε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Κατά την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δέκα το πρωΐ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε  συνολικά 47 απώλειες, αφού  32  βουλευτές ψήφισαν ΌΧΙ , 11 δήλωσαν «παρών»  και τρείς ακόμη  διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

Στο σύνολό τους ο αριθμός αυτός αποτελεί πολιτική  ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά που θεωρούσαν βέβαιο μέχρι χθες το βράδυ ότι οι απώλειες δεν θα οδηγήσουν κάτω από το όριο των 120 βουλευτών.

Το Μνημόνιο ψηφίστηκε με 222 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ και 11 ΠΑΡΩΝ.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Βαρουφάκης,  ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η  Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη,  η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ο Βασίλειος Κυριακάκης, η Ηρώ Διώτη, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη  Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας.
Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης.
Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.

Τσίπρας: Δεν μετανιώνω
«Δεν μετανιώνω που επέλεξα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την ψήφιση του νέου Μνημονίου. Προηγήθηκε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα απο την πρόεδρο της Βουλής, η οποία χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς πρηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».
Επίθεση Κωνσταντοπούλου
Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, η οποία άρχισε στη 01:30 τα ξημερώματα. Ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι "η συμφωνία σημαίνει το τέλος των Μνημονίων", ενώ ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η θετική ψήφος της ΝΔ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τον Σεπτέμβριο.

"Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες των επομένων μηνών" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του "και να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή εντός Ευρώπης και εντός ευρώ".

Ο Πάνος Καμμένος, που επιτέθηκε σφοδρά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι αυτή "η συμφωνία σημαίνει το τέλος των Μνημονίων", ενώ η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσαν ότι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θα ψηφίσουν την συμφωνία.

Κωνσταντοπούλου: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο», επισήμανε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.
Επιπλέον, όπως είπε, αποτελεί πραγματική πρωτοτυπία, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να παραδίδει τη λαϊκή εντολή στην τρόικα μαζί με τα κλειδιά του δημοσίου και να προσπαθεί να εξαφανίσει όσους διαφωνούν. Και η κυρία Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε: «Δεν αρκεί να λέτε ότι δεν είναι επιλογή μας το μνημόνιο, όταν συμπράττετε σε ρυθμίσεις αντισυνταγματικές» και «δεν αρκεί να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα και διαδικασίες, όταν σε πείσμα όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται εισηγητές του κόμματος που τοποθετούνται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αποφασίστηκε». «Δεν θα υπερασπιστώ άλλο σήμερα τον πρωθυπουργό γιατί ο ίδιος με έπεισε να το κάνω όταν ανέφερε ότι είναι σουρεαλιστικό ότι τον στηρίζω όταν λέω ότι κάνει λάθος» επισήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως σημείωσε «με στεναχωρεί η επιλογή του να μπει στον κατάλογο των πρωθυπουργών των Μνημονίων, η επιλογή του να μην τον υπερασπίζεται η πρόεδρος της Βουλής που τον εμπιστεύτηκε και να ανέχεται δήθεν να τον υπερασπίζονται εκφραστές του παλιού διεφθαρμένου κατεστημένου».
«Δεν έχετε το δικαίωμα να φορτώσετε τη χώρα με ένα νέο δάνειο για την αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους» υποστήριξε η κυρία Κωνσταντοπούλου και επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση τους απέναντι στο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους. Όπως ανέφερε «η Βουλή διαμόρφωσε εναλλακτικές με την Επιτροπή Αλήθειας Χρέους και το πόρισμά της, και δεν έχω απάντηση γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει προμετωπίδα της διεκδίκησης της κυβέρνησης. Δεν έχω απάντηση γιατί ενώ το πόρισμα χαιρετίζεται από τον ΟΗΕ η κυβέρνηση κάνει σαν να μην υπάρχει και δεν έχει υποδείξει κάποια ημερομηνία για συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια».
Επεισοδιακή ομιλία Καμμένου
Για «συμφωνία που αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων» έκανε λόγο στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Ταυτόχρονα επισήμανε την σημασία της μεταφοράς στις Βρυξέλλες της συζήτησης για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην αγορά.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εξάντλησαν όλα τα όρια της διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, διότι αυτοί που «έστησαν τον Μηχανισμό Στήριξης» φρόντισαν να διασφαλίσουν τον εαυτό τους από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Αναφέροντας τον Β. Σόιμπλε, την Α. Μέρκελ και κερδοσκόπους των ΗΠΑ, πρόσθεσε ότι «το έφθασαν τόσο στα άκρα» που στο τέλος οι ίδιοι πρότειναν αυτό για το οποίο είχαν διασφαλίσει τον εαυτό τους.
Τόνισε ότι η σημαντική διαφορά αυτής της συμφωνίας από τις προηγούμενες συνίσταται στο ότι αυτή διέπεται από το ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ στην συνέχεια εν μέσω φραστικών διαξιφισμών με βουλευτές της ΝΔ και απευθυνόμενος προς αυτούς είπε «η πατέντα που είχατε στήσει τελειώνει σήμερα».
Εν μέσω συνεχών αντεγκλήσεων, ο κ. Καμμένος είπε «όσα πήρατε, πήρατε από τους μεσάζοντες», προσθέτοντας «τα κόκκινα δάνεια δεν περνούν από τις εταιρείες με τις οποίες συνομιλούσατε».
Επίσης ο κ. Καμμένος έκανε λόγο και για λαθρεμπόρους καυσίμων που θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, ενώ θα ερευνηθούν και κονδύλια που διοχετεύθηκαν στους «πολιτικούς τους υπαλλήλους».
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε επιμέρους πλευρές της συμφωνίας, με πρώτη εκείνη που αφορά το συνταξιοδοτικό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και όπως εξήγησε ένας αριθμός στρατιωτικών που δεν περνούν από την Σχολή Πολέμου, φθάνουν ως έναν βαθμό της στρατιωτικής ιεραρχίας και κατόπιν αποστρατεύονται.
Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική ηγεσία ζήτησε από τα στελέχη αυτά να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και με τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο 'Αμυνας θα παραμείνουν.
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την δημιουργία πρώτα απ' όλα οικισμών για τα στελέχη τους εντός των μονάδων.

Μεϊμαράκης: Θα σταματήσουμε την διάλυση της χώρας

«Την πλήρη διάλυση της χώρας εμείς θα την σταματήσουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης στην ομιλία του. «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, κάντε τις κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε. Αρκεί να σωθεί η χώρα. Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου», ανέφερε ο κ ΜεΪμαράκης και απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό επισήμανε πως «όλες οι επιλογές σας έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην πρόεδρο της Βουλής επισημαίνοντας πως «έχει δίκιο σε πάρα πολλά γιατί εκβιάζεται το κοινοβούλιο και για όσους πουν ότι κι εμεις το έχουμε κάνει, εμείς κριθήκαμε και σκληρά την 25η Ιανουαρίου».
Θεοδωράκης: Ναι στη συμφωνία

Το Ποτάμι θα ψηφίσει τη συμφωνία, επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την εισήγησή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.
«Πολιτικές υποσχέσεις, κομματικές υποσχέσεις, προεκλογικές υποσχέσεις. Αλλά όπως και να τα πεις είναι τα ψέματα της πολιτικής. Το λεφτά υπάρχουν του Γιώργου Παπανδρέου και ο Σαμαράς που από τα Ζάππεια ξόρκιζε τα μνημόνια. Και μετά τα δικά σας ψέματα: Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη κλπ» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε ότι «πρέπει, επιτέλους, να μιλήσουμε για αλήθειες».
Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αρχίσει να παράγει και αν η παιδεία της δεν φύγει μπροστά, επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης. «Για μας η Ελλάδα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας» αλλά, όπως εξήγησε, με αλλαγή του εκλογικού νόμου και με δραστική μείωση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (ας έχει, είπε, 20, 30 έδρες αλλά όχι το 1/6 της Βουλής). Επίσης σημείωσε πως «χρειάζεται να μειώσουμε τους υπαλλήλους στα κόμματα, να συγκρουστούμε με συντεχνίες, να φτιάξουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, παραγωγή και εξαγωγές».
Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την επιλογή του να προταθεί για πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως σημείωσε «η επιλογή της είναι η αδυναμία σας να επιλέξετε τους καλύτερους και η παραμονή της είναι απόδειξη ατολμίας».
Φώφη Γεννηματά: Χρειάζεται ευρύτερη πολιτική συννενόηση

«Πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο» ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατά την εισήγησή της στη συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας.
Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, «το δίπολο μνημόνιο - αντιμνημόνιο ενταφιάζεται από εκείνους που το δημιούργησαν. Το είχε κάνει και η ΝΔ παλιότερα, τώρα το βλέπουμε από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.». Όπως σημείωσε το τρίτο μνημόνιο δεν προέκυψε ως θεομηνία ή ως νομοτέλεια, αλλά ήταν το αποτέλεσμα των αδέξιων κυβερνητικών χειρισμών. Μιλώντας για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι «τοποθετείται στο αρχείο της ιστορίας στο ίδιο ράφι λαϊκισμού με τα Ζάππεια».
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον κατηγόρησε ότι απέτυχε σε όλα. «Από εδώ και στο εξής κάθε ευρώ που θα χάνεται από την τσέπη του συνταξιούχου και του μισθωτού θα έχει τη φωτογραφία του κυρίου Τσίπρα. Θα είναι ο ειδικός φόρος Τσίπρα» σημείωσε η κυρία Γεννηματά.
Εξάλλου, η κυρία Γεννηματά επισήμανε ότι η σημερινή συμφωνία ακόμα κι αν εφαρμοστεί δεν είναι αρκετή για να ξεπεραστεί η κρίση. Χρειάζεται, όπως υποστήριξε, μια ευρύτερη πολιτική συννενόηση και ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα ξεπερνά τα όρια μιας κυβερνητικής θητείας και θα στηρίζεται στην πολιτική σταθερότητα με κοινωνική συνοχή και πρόοδο. Επιπλέον, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα και να συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και ζήτησε να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για επώδυνα θέματα.
Τέλος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι «ο κύκλος του κοινού ανακοινωθέντος κλείνει. Στο εξής κάθε νομοθετική πρωτοβουλία θα κρίνεται, θα αξιολογείται και η στάση μας θα αποφασίζεται κατά περίπτωση»«.
Τσακαλώτος: Συμφωνία με αγκάθια
Στις σημαντικές διαφορές μεταξύ των αρχικών προτάσεων των θεσμών και των κειμένων που αποτυπώνονται στην τελική συμφωνία, υπέρ των ελληνικών θέσεων, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επιγραμματικά σε όρους για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε distress funds, στην επιβολή εισιτηρίου 5 ευρώ στα νοσοκομεία, σε θέματα στον τομέα της ενέργειας, σε όρους για την λειτουργία του Ταμείου της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και σε θέματα εργασιακών σχέσεων, και στο νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία που δεν υπάρχουν στην τελική συμφωνία λόγω της διαπραγμάτευσης που έγινε από ελληνικής πλευράς.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία που έχει αγκάθια, αλλά το ζήτημα είναι ποιόν εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός προκειμένου να μετριάσει τις όποιες αδικίες που υπάρχουν για κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες κλπ. Αλλά επίσης και ποιον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός για να διαπραγματευτεί για το ελληνικό χρέος και την κατάθεση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την χώρα μας μέχρι το 2016.
Για το ζήτημα του χρέους ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι όλη η Ευρώπη αλλά και όλος ο κόσμος συζητάει πλέον για το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους υπογραμμίζοντας πως έχει ξεσπάσει ένας καυγάς μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας.
Να καταστήσει η κυβέρνηση "κτήμα της" το τρίτο Μνημόνιο, αναζητώντας ξένες επενδύσεις και λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, παρατηρώντας πως "η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης".
«Υπάρχει στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει εναλλακτική λύση, χτυπώντας την διαπλοκή, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή, εν κατακλείδι να χτυπήσουμε τα τζάκια των βαρόνων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου για την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.
«Τα μέτρα του 3ου Μνημονίου Τσίπρα κονιορτοποιούν ότι δεν πρόλαβαν να συντρίψουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ, επιπλέον, κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν μέχρι τώρα, δεν καταργείται, ή έστω αναστέλλεται», είπε από το βήμα της Βουλής ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε  ότι «η νέα συμφωνία βαθαίνει την φτώχεια του λαού, σφίγγει τις αλυσίδες, μόνο και μόνο για να δώσει ώθηση στην περιβόητη καπιταλιστική ανάκαμψη, φέρνοντας μέτρα βελτίωσης για επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να επενδύσουν τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους».
Απορρίφθηκε η πρόταση Κωνσταντοπούλου για 10ωρη συνεδρίαση
Η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συζητηθεί το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες 2032/26 και 2033/27 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όσον αφορά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να διαρκέσει τουλάχιστον 10 ώρες μέχρι τις 2 το μεσημέρι, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την Ολομέλεια και έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλη να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τις 7 το πρωί.
H συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους άρχισε λίγα λεπτά μετά τις 02:00. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως στο Eurogroup της Παρασκευής η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, τη δανειακή σύμβαση και την συμφωνία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία θα πάμε σε δάνειο - γέφυρα, είπε ο κ.Τσακαλώτος και τα ξένα κοινοβούλια με πρώτους του Φιλανδούς δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας το βράδυ της Πέμπτης ελήφθη έπειτα από τη δεύτερη ψηφοφορία στη διάσκεψη των προέδρων. Υπέρ ψήφισαν 11 μέλη της διάσκεψης, κατά ψήφισαν 7 μέλη, ενώ δύο μέλη δήλωσαν «παρών». Λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί έπειτα από την πρώτη ψηφοφορία, καθώς δεν εξασφαλιζόταν η απόλυτη πλειοψηφία, έδωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος επανατοποθετήθηκε υπέρ του να συγκληθεί απόψε η Ολομέλεια.
Στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη να ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση της ολομέλειας και να ολοκληρωθεί στις 03:00 συγκέντρωσε 10 ψήφους, ενώ η πρόταση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να αρχίσει το πρωί της Παρασκευής και να είναι διάρκειας 10 ωρών, έλαβε 8 ψήφους με δύο βουλευτές να ψηφίζουν παρών.
Παρόλο που η πρόταση του κ. Φίλη έλαβε 10 ψήφους, επί 20 παρόντων βουλευτών, η πρόεδρος της βουλής ανέφερε πως δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να καθυστερεί η λήψη οριστικής απόφασης για την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας.
Σημειώνεται ότι με την πρόταση του κ. Φίλη συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι η ΧΑ διαφωνεί με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση, την οποία χαρακτήρισε προσχηματική.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που διαφώνησε με το άνοιγμα της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις δύο τροπολογίες, ο κ. Καραθανασόπουλος ζήτησε να αποσυρθούν και να μην κατατεθούν στην Ολομέλεια.
Από το Ποτάμι, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Διάσκεψης των προέδρων και ζήτησε η Διάσκεψη να μην εισηγηθεί τίποτα για τις τροπολογίες.
Ο Νίκος Νικολόπουλος από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ συμφώνησε με την πρόταση του κ. Φίλη, ενώ για τις τροπολογίες δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Στην αναγκαιότητα του κατεπείγοντος αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη Διάσκεψη. Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι στο πλαίσιο του κατεπείγοντος δεν τίθεται θέμα εκπρόθεσμου, ενώ σημείωσε ότι αυτές μπορούν να ψηφιστούν χωριστά. Σχετικά με τη σύγκληση της Ολομέλειας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι για άμεση έναρξη της συνεδρίασης και ολοκλήρωση της συζήτησης το αργότερο στις 03:00.




Ούτε ευρώ δεν θα μπει στις τσέπες μας! - Τα βρίσκουν ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ - Θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ για να τα... πάρουν πίσω!
Τελευταία ενημέρωση: 14.08.2015 | 20:02
Πρώτη δημοσίευση: 14.08.2015 | 17:37
- Θετικό ήταν για την ελληνική πλευρά το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Eργασίας του Eurogroup
- Οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ) εισηγήθηκαν θετικά ως προς το το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων
- Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Άμεσα θα εκταμιευτούν άλλα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
- "Αγκάθι" παραμένει ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας
- Διαφωνούν με τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς θεωρούν πως είναι χαμηλά
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου:

"1.Σε θετικό κλίμα το EWG, ενώ και οι τρείς θεσμοί [ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ] έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων.

2. Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

3. Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου.

4. Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά"


Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση, ενώ ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επί τη βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ευρωζώνη δείχνει να προσανατολίζεται στην άμεση παροχή ενός ποσού της τάξεως των 12,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτος, στα οποία στη συνέχεια θα προστεθούν άλλα δέκα δισ. ευρώ που θα απορροφηθούν για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.


Ως προς τα εκκρεμή ζητήματα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το μεγαλύτερο αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τον χαρακτήρα του Οργανισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο εν λόγω Οργανισμός θα πρέπει να έχει πρωτίστως επενδυτικό προσανατολισμό.



Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε "σήμα" για πρόωρες κάλπες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:13

Της Νίκης Ζορμπά
"Τα αιτήματα ενίοτε γίνονται δεκτά" απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας από βήματος Βουλής στην πρόκληση του Βαγγέλη Μειμαράκη να σταθεροποιήσει το πολιτικό σκηνικό είτε κυβερνώντας είτε προκηρύσσοντας κάλπες.
Προαναγγέλλοντας εμμέσως προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ο πρωθυπουργός, συνέδεσε ευθέως το ενδεχόμενο με τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και σε προεκλογικό τόνο, αναφώνησε: "Την Αριστερά θα την βρίσκετε για πολλά χρόνια ακόμη μπροστά σας να ανοίγει δρόμους".
Υπερασπίστηκε την ανάγκη υπογραφής του τρίτου μνημονίου, ως μοναδική επιλογή επιβίωσης σε μια εξ αρχής ναρκοθετημένη διαπραγμάτευση και αποχαιρέτισε τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες, κυριότατα τον Π. Λαφαζάνη και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, με ειρωνεία : Εναλλακτική λύση δεν είναι ούτε οι φαντασιώσεις , ούτε να καταγγέλλουμε βροντοφωνάζοντας ως επονείδιστο το χρέος νομίζοντας πως όσο πιο πολύ φωνάζουμε τόσο θα μειώνεται.

"Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη" είπε ο κ. Τσίπρας, διότι "πάλεψα όσο κανείς", συνέχισε  και "καρφώνοντας" τους εξ ευωνύμων του αμφισβητίες, είπε δηκτικά: "Μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε, πήραμε την ευθύνη απέναντι στον λαό, πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί αντί να αυτοκτονήσουμε και μετά να τρέχουμε στα διεθνή φόρα και να λέμε ότι είναι άδικο που αυτοκτονήσαμε".

Παράλληλα , κράτησε πατημένο το κομβίο του κόκκινου συναγερμού αναφορικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, προαναγγέλλοντας "σκληρή μάχη" του Ευ. Τσακαλώτου στο Eurogroup, καθώς όπως είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, καραδοκεί να υπαναχωρήσει από όσα συμφώνησε στις 12 Ιουλίου, για αυτό και επιμένει σε "δάνειο-γέφυρα", το οποίο κατά τον πρωθυπουργό ισούται με συνέχιση της κρίσης.

Σταχυολογώντας την ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων:

- Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος, σκληρής επίπονης διαδικασίας. Έχουμε ένα νέο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό τοπίο και με βάση αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα.

- Η χώρα είναι εκτός αγορών, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ρευστότητας χωρίς δανεισμό κι εφόσον οι δανειστές μας αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση η συμφωνία ήταν αναγκαστική επιλογή.

- Το πραγματικό δίλημμα που ετέθη δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή, όπως εξακολουθεί να επιμένει ακόμα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

- Εναλλακτική λύση που δήθεν αγνοήσαμε, δεν υπήρξε. Ζήτησα από τους συναδέλφους μου να μου παρουσιάσουν εναλλακτική λύση. Δεν είναι η καταγγελία του χρέους ή το να βροντοφωνάξουμε ότι η επιλογή εξώθησης μιας χώρας σε άτακτη χρεοκοπία είναι παράνομη γιατί και οι πόλεμοι είναι άδικοι αλλά έχουν χιλιάδες θύματα όταν κάποιοι αποφασίσουν να τους διενεργήσουν.

- Η επιλογή να μην προχωρήσουμε σε άτακτη χρεοκοπία ή σε μνημόνιο με δραχμή δεν ήταν ξαφνική επιλογή. Επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη κι επειδή ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κι επειδή το 62% δε σήμαινε ναι στη δραχμή, οι επιλογές μας ήταν περιορισμένες. Πήραμε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης. Διεκδικήσαμε το δίκιο του ελληνικού λαού. Όχι όμως μόνοι κι απομονωμένοι όπως λέγεται.

-Δεν είναι αμελητέα η ρωγμή που έχει ανοίξει σήμερα ανάμεσα στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού από τη μια πλευρά και της ισότητας από την άλλη.

- Μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε, πήραμε την ευθύνη απέναντι στον λαό, πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί αντί να αυτοκτονήσουμε και μετά να τρέχουμε στα διεθνή φόρα και να λέμε ότι είναι άδικο που αυτοκτονήσαμε.

- Άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη να λέει ότι θριαμβολογούμε. Όχι. Αλλά ούτε και θρηνούμε. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι σε αυτές τις συνθήκες μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο, ας μας πει, πώς.

- Πετύχαμε μια συμφωνία που εάν επιτευχθεί,  διότι υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν και καραδοκούν ακόμη και αυτά που συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου, σε λίγες ώρες ο κ. Τσακαλώτος θα δώσει μια μάχη διότι δυνάμεις από την πλευρά του κ. Σοιμπλε θα επιδιώξει να πάρει πίσω αυτά που συμφωνήθηκαν, γιατί δάνειο- γέφυρα θα σημάνει συνέχεια της κρίσης.

- Ακούω από πολλούς από όσους αναζητούν άλλοθι για τις προαναγγελθείσες επιλογές τους, ότι σήμερα ερχόμαστε να ψηφίσουμε το χειρότερο μνημόνιο. Καλό μνημόνιο δεν υπάρχει αλλά σημασία έχει τι συγκρίνει κανείς. Τι ζήταγαν οι πιστωτές;  Να ολοκληρώσουμε την Ε’ αξιολόγηση για να πάρουμε τα υπόλοιπα 7 δις. Όχι όσα πρότεινε ο κ. Χαρδούβελης στο περιβόητο email.



Ναι στο μνημόνιο με 222 ψήφους
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10.43
Της Νίκης Ζορμπά
Νόμος του κράτους με την ευρύτατη πλειοψηφία των 222 ψήφων, είναι από σήμερα το πρωί το τρίτο μνημόνιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά 44 συνολικά απώλειες καθώς 32 βουλευτές του καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν παρόντες ενώ υπήρξε και ένας απών.
Το τρίτο μνημόνιο καταψήφισαν οι βουλευτές: Λαφαζάνης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Βαλαβάνη, Στρατούλης, Ήσυχος, Κοδέλας, Ζαχαριάς, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Κώτσιας, Λαπαβίτσας, Σταθάς, Χαραλαμπίδου, Γαϊτάνη, Σκούμας, Ιωαννίδης, Τσανάκα, Δελημήτρος, Ζερδελής, Διαμαντόπουλος, Σαμοΐλης, Μακρή, Διώτη, Αμμανατίδου, Ζάννας, Κριτσωτάκης, Λεουτσάκος, Πετράκος, Ψαρρέα, Ουζουνίδου και Κυρίτση
Παρόντες δήλωσαν οι:  Μητρόπουλος,  Μιχαλάκης,  Τζήκα,  Κατριβάνου,  Καραγιαννίδης,  Δερμιτζάκης,  Κουρεμπές  Κυρίτσης, Κανελλοπούλου και . Καββαδία
Απών ήταν ο κ. Ακριώτης.
Ρελάνς Τσίπρα
Αμέσως μετά την περαίωση της ψηφοφορίας, από το Μαξίμου έγινε γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει "ρελανς" στους αντάρτες ζητώντας -μετά τις 20 Αυγούστου- ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Το blamegame για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών είναι σε πλήρη εξέλιξη στην ενδοχώρα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τόσο η Αριστερή Πτέρυγα όσο και οι προεδρικοί, επιθυμούν να χρεώσουν τη διάσπαση στην απέναντι πλευρά.
Η ανακοίνωση- πρόπλασμα νέου κομματικού φορέα το πρωί από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ευρύτερες αντιμνημονιακές δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έδωσε στους "προεδρικούς" το άλλοθι να ισχυριστούν ότι η απόφαση του κ. Λαφαζάνη για ρήξη ήταν προειλημμένη και προσχεδιασμένη, όπερ διατύπωσαν μαξιμινοί "κύκλοι" άλλωστε και σε ανακοίνωση - σχόλιο που εξέδωσαν το απόγευμα.
Από πλευράς Αριστερής Πτέρυγας, επιστρέφεται ο "μουτζούρης" της διάσπασης, με το επιχείρημα : Εμείς είμαστε συνεπείς, ο Τσίπρας έγινε μνημονιακός. 
Με δεδομένο ωστόσο ότι ούτε κατά την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, δεν αναμένεται συγκλονιστική ανατροπή των συσχετισμών, το πιθανότερο είναι η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες στις 13 Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε ακόμη:



Τι δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός
Τσίπρας: Δεν μετανιώνω που διάλεξα συμβιβασμό, αντί για το χορό του Ζαλόγγου
Σπύρος Γκουτζάνης, Ανδρέας Μπελεγρής14/08/201508:4358

Απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη σχετικά με την πρόκληση για εκλογές είπε: «Μη λέτε τόσο εύκολα τέτοια αιτήματα γιατί ενίοτε γίνονται αποδεκτά» - Αναγνωρίζω ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία με την ΠτΒ, υπάρχουν διαδικασίες αλλά η συζήτηση τώρα δεν βοηθά
Ανοικτό άφησε το θέμα των εκλογών ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο κλείσιμο της συζήτησης στην Βουλή για το τρίτο μνημόνιο λέγοντας προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «τα αιτήματα ενίοτε γίνονται δεκτά». 


Απαντήσεις προς την κριτική που ακούστηκε από διάφορες πλευρές, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής. Ξεκινώντας είπε ότι σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης διαδικασίας. Διαπίστωσε ότι η χώρα είναι εκτός αγορών, ενώ εξαντλήθηκε το εξάμηνο, καθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό. Τόνισε ότι οι δανειστές επέλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε σημείο μη διαχειρίσιμο και έτσι η συμφωνία ήταν μια αναγκαστική επιλογή

Ανέλυσε ότι βρεθηκε σε ένα δίλημμα το οποίο δεν ήταν μνημόνιο ή ατακτη χρεοκοπία, αλλά όπως είπε το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή.

Απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλουμε το χρεος πιστευοντας ότι αυτομάτως έτσι θα μειωθεί.

Αναγνώρισε πως πήρε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι αμελητέα η ρωγμή που έχει ανοίξει σήμερα που φανερώνει την αντιπαράθεση στις συντηρητικές και προοδευτικές δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε ότι μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ανέλαβε την ευθυνη απέναντι στον ελληνικό λαό «να παραμείνουμε ζωντανοί και να συνεχίσουμε τον αγώνα».

«Δεν μετανοιώνω ούτε που πάλεψα όσο κανείς προκειμένου να υπερσπιστώ το δίκιο του ελληνικού λαού, ούτε που αποφάσισα των συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου» είπε.

Επανέλαβε την πρόθεσή του να συγκρουστεί με την εγχώρια διαπλοκή, μιλώντας για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και είπε ότι ο νόμος αυτός σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τα δημόσια έργα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας έβαλε σαν βασικό στόχο μετά την ψήφιση του μνημονίου “την μάχη με την διαπλοκή και την ολιγαρχία των μίντια” με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που θα έλθει σύντομα στην Βουλή και θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας. “Όποιος θα θέλει στο εξής να εκπέμπει εκτός από δικαιώματα θα έχει και υποχρεώσεις” ανέφερε. Είπε ακόμη ότι το ίδιο θα γίνει και στα μεγάλα έργα όπου θα σταματήσει το πάρτι των υπερτιμολογήσεων καθώς επίσης και στο πεδίο της αντιμετώπισης της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των αγροτών λέγοντας ότι πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές συνέπειες και να ενισχύσουμε τον αγροτικό κόσμο. Απευθυνόμενος προς τον κ. Μειμαράκη είπε ότι η συμφωνία που ζητούσε η ΝΔ να δεχθεί η κυβέρνηση τον Ιούνιο περιελάμβανε όλα τα μέτρα που τώρα καταγγέλλει. Σημείωσε επίσης: "Η ευχή σας για τελευταία φορά Αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί".

Προς το τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι όλοι γνωρίζουν ότι από τις 25 Γενάρη κάποιοι εντός και εκτός της χώρας επιδίωκαν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση, σήμερα βρίσκουν απρόσμενους συμμάχους που ταυτίζονται εξ αντικειμένου με αυτές τις προθέσεις. Κάλεσε τους βουλευτές να μην δώσουν αυτήν την ευκαιρία. Και κυρίως είπε να μη δωθεί το πάτημα σε συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης που δεν έχουν άλλο στόχο πσρά την τιμωρία της χώρα και του λαού. Τέλος είπε ότι αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα της διαδικασίας "αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί".

"Στην δημοκρατία είμαστε όλοι αναλώσιμοι και στην κρίση του ελληνικού λαού" είπε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του κ. Μειμάράκη που είπε νωρίτερα ότι "για τον κ. Τσίπρα οι υπουργοί του είναι αναλώσιμοι".

Συνεχίζοντας για την διαμόρσφωση συνθηκών σταθερότητας που ζήτησε ο κ. Μειμαράκης με την αντιμετώπιση των εσωκομματικών προβλημάτων είπε: "Είμαι ο τελευταίος που δεν θα αναγνωρίσει την θεσμική δυσαρμονία, ωστόσο υπάρχουν διαδικασίες και Σύνταγμα για να ξεπεραστεί είτε εντός της Βουλής είτε με προσφυγή στην λαική ετυμηγορία. Αυτή η συζήτηση όμως ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup δεν βοηθά". 






Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Ο Τσίπρας μεταξύ πρόωρων εκλογών και κυβέρνησης ειδικού σκοπού
Σπύρος Γκουτζάνης14/08/201517:3617

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση – Πώς διαμορφώνονται οι εσωκομματικοί συσχετισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ - Γιατί θα είναι καθοριστική η στάση της Ευρώπης
Η μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών αναγκάζει τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.


Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ήδη πριν την ψηφοφορία, κατά την ομιλία του στην Βουλή και απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ που του είχε ζητήσει να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά του και να αποκαταστήσει την σταθερότητα: «Προσέχετε με τα αιτήματά σας, γιατί ενίοτε γίνονται δεκτά» του απάντησε ο κ. Τσιπρας.

Τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όμως περιέγραψε και η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη: «Εγκρίθηκε, υπερψηφίστηκε η συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup, θα δώσει και εκεί τη μάχη. Έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης. Από τώρα μέχρι τότε, αλλά και στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα. Στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη, η οποία είναι ο στόχος που έχει μπει και από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος. Σήμερα είχαμε όμως και έναν αριθμό βουλευτών οι οποίοι επέλεξαν μία διαφορετική διαδρομή. Επομένως, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μέσα στη συνεδρίαση, στην ομιλία του, θα γίνουν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, ακολουθώντας πάντα τον Κανονισμό και το Σύνταγμα».

Αν και η κ. Γεροβασίλη μίλησε μόνο για διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, από το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει παράλληλα ότι στις πρωτοβουλίες που εξετάζει ο πρωθυπουργός είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο και αφήνει εκτεθειμένη την «Αριστερή Πλατφόρμα». Η κ. Γεροβασίλη στη δήλωσή της απέκλεισε τις εσωκομματικές διεργασίες. Όμως, οι βουλευτές της αριστερής αντιπολίτευσης θα αναγκαστούν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, η οποία έτσι θα απωλέσει τη δεδηλωμένη και θα προχωρήσουν στην πορεία τους προς την δημιουργία νέου κόμματος, το οποίο άλλωστε, προετοιμάζουν με συνεργασίες με άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες της ευρύτερης αριστεράς. Το να ψηφίσουν οι βουλευτές της «Αριστερής Πλατφόρμας» μία κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει το μνημόνιο, θεωρείται απλώς απίθανο.

Μετά την απώλεια της δεδηλωμένης ο κ. Τσίπρας έχει δύο δυνατότητες:

- η πρώτη είναι να προκηρύξει εκλογές μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ώστε να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή. Άλλωστε, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων δεν αντιστοιχεί στις κοινωνικές δυνάμεις που τα ψήφισαν και η πολιτική που εφαρμόζουν δεν ανταποκρίνεται στα προγράμματα με τα οποία εξελέγησαν. Ο κ. Τσίπρας θέλει εκλογές ενόσω ακόμη δεν έχουν φανεί οι συνέπειες του μνημονίου και δεν έχει φθαρεί το πολιτικό του κεφάλαιο.

- το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να αναγκαστεί να συγκροτήσει πλέον κυβέρνηση ειδικού σκοπού με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Αυτό το σενάριο έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο κ. Τσίπρας και προϋποθέτει και την αλλαγή της κυβέρνησης με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Αν και ο κ. Τσίπρας το έχει αποκλείσει, αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, αν εγκρίνει την συμφωνία ή αποφασίσει χρηματοδότηση-γέφυρα τρίμηνης διάρκειας και από τις πιέσεις που θα ασκήσει το Βερολίνο. Οι Γερμανοί προτιμούν μία κυβέρνηση όλων των συστημικών κομμάτων, με ή χωρίς τον Τσίπρα, από την παρούσα Βουλή.

Από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας απωλέσει την δεδηλωμένη, θα πρέπει να καταθέσει την εντολή και η χώρα να πάει σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό προϋποθέτει την ανοχή των δανειστών, οι οποίοι στο εικοσαήμερο που θα μεσολαβήσει δεν θα πρέπει να απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ορισμένοι κύκλοι καλλιεργούν επίσης το ακραίο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού χωρίς τον κ. Τσίπρα, όπως είχε γίνει παλαιότερα με τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Αυτό όμως αποκλείεται, διότι ακόμη και αν αναγκαστεί να το δεχθεί ο κ. Τσίπρας δεν θα το δεχθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν ελέγχονται όπως παλαιότερα οι συνάδελφοί τους στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Εσωκομματικοί συσχετισμοί

Στην ψηφοφορία αρνήθηκαν την ψήφο στο τρίτο μνημόνιο 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε περισσότεροι από την πρώτη ψηφοφορία του Ιουλίου για τα προαπαιτούμενα. Εξ αυτών οι 32 είπαν όχι, οι 11 είπαν «παρών» (είτε συνολικά, είτε στα άρθρα του νομοσχεδίου) και ένας απουσίαζε από την ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αιφνιδίασε το ηγετικό επιτελείο που υπολόγιζε ότι οι απώλειες θα κυμανθούν κάτω από τους 39 της πρώτης ψηφοφορίας. Αιφνιδίασε όμως και την εσωκομματική αντιπολίτευση της «Αριστερής Πλατφόρμας», τα στελέχη της οποίας επίσης δεν προέβλεπαν ότι θα ξεπεράσουν οι διαφωνούντες τον αριθμό της πρώτης ψηφοφορίας.

Η συμπαγής δύναμη της «Αριστερής Πλατφόρμας» είναι 25 βουλευτές, παρότι οι σταθεροί στο «όχι» σε όλες τις ψηφοφορίες είναι 32 βουλευτές. Μεταξύ αυτών όμως είναι και οι κ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Θωμάς Κώτσιας και οι δύο της Βοιωτίας, κ.κ. Γιάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας. Έχει, πάντως, ενδιαφέρον το γεγονός ότι η αύξηση του αριθμού όσων δεν ψήφισαν την συμφωνία προήλθε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αλέξη Μητρόπουλο, από δύο βουλευτές που είναι αρθρογράφοι της Αυγής, τους κ.κ. Γιώργο Κυρίτση και Δημήτρη Σεβαστάκη που ψήφισαν «ναι» επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 1. Την στάση της μετέβαλε και η κα Μαρία Κανελλοπούλου, από «ναι» σε «παρών», καθώς και ο κ. Ακριώτης που απουσίαζε.



«Αν θέλετε εκλογές κάντε τις και θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε»
Μεϊμαράκης: Εμείς θα σταματήσουμε την πλήρη διάλυση της χώρας
14/08/201508:1714/08/201508:21  (upd)47

«Όταν πήγαμε με τα πουκάμισα τα χάσαμε όλα, όταν αυτούς τους αλλάξαμε, είχαμε συμφωνία» - «Ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;» ρώτησε τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: Μην μας θεωρείτε δεδομένους στις ψηφοφορίες του Οκτωβρίου - Σε Καμμένο: «Είσαι πρώτος Μνημονιακός» - «Εμείς δεν θα πάρουμε καμία πρωτοβουλία κατά της Προέδρου της Βουλής»
Με αναφορές στην Πρόεδρο της Βουλής ξεκίνσε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρατηρώντας ότι «εμείς από τότε που ξεκινήσαμε μέχρι τώρα βλέπουμε την Πρόεδρο της ΒΟυλής να μιλάει και να μην σταματάει»


«Έχει δίκιο σε πάρα πολλά γιατί εκβιάζεται το κοινοβούλιο και για όσους πουν ότι κι εμεις το έχουμε κάνει, εμείς κριθήκαμε και σκληρά την 25η Ιανουαρίου» συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για πλήρη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και του κοινοβουλίου και «όπως πάμε, πάμε για πλήρη διάλυση της χώρας».

«Την πλήρη διάλυση της χώρας εμείς θα την σταματήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Θα χάσουμε 2-2,5 μήνες με τις εκλογές παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι αν γίνουν τώρα οι εκλογές μπορεί να ανακόψουμε την πορεία της οικονομίας και μετά να χρειαστούμε ακόμα χειρότερο από αυτό το Μνημόνιο που ψηφίζουμε τώρα.

«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, κάντε τις κι εμείς θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε. Αρκεί να σωθεί η χώρα. Μην μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Οκτωβρίου».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει πολλές από τις δικές της προτάσεις ως προτάσεις του Κουαρτέτου υπογραμμίζοντας ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις η κυβέρνηση Σαμαρά τις απέρριψε.

Το πρώτη φορά Αριστέρα σύντομα θα γίνει τελευταία φορά αριστερά και μάλιστα από δικούς σας βουλευτές σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

Είσαι πρωτος Μνημονιακός είπε ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος προσωπικά στον Πάνο Καμμένο. «Εγώ δεν σας λέω Γερμανοτσολιάδες αλλά Μνημονιακούς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του.

«Όταν πήγαμε με τα πουκάμισα τα χάσαμε όλα. Όταν αυτούς τους αλλάξαμε, είχαμε συμφωνία» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μεϊμαράκης.

Προανήγγειλε, επίσης, τη σύσταση ομάδων εργασίας από τη ΝΔ προκειμένου στη ΔΕΘ να παρουσιάσει νέο πρόγραμμα το οποίο κάλεσε τον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει.

Ξεχωριστή θέση στην ομιλία του κ. Μεϊμαράκη είχαν οι αγρότες λεγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί η κτηνοτροφία και η γεωργία επειδή εσείς θέλετε εισαγωγές από την Ολλανδία και αλλού».

«Ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;» αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης ασκώντας κριτική για την αύξηση της φορολογίας στα ιδιωτικά σχολεία και τις αλλαγές στα φαρμακεία.

Ας πάμε στο Eurogroup σήμερα, κάντε ό,τι πρέπει και εδώ είναι οι πολίτες. Πάμε στους πολίτες ποτέ δεν το φοβηθήκαμε έκλεισε την πρωτολογία του ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στο θέμα των εκλογών και στη δευτερολογία του λέγοντας ότι «δεν μπορώ να αποτρέψω και δεν μπορώ να επιβάλω εκλογές, εσείς θα κάνετε ό,τι σας βολεύει».

«Από τη Δευτέρα, όμως, τέλος αυτά. Μαζέψτε το υπουργικό συμβούλιο σας και ορισμένους βουλευτές. Αν μπορούσαμε να επιβάλουμε τις εκλογές μετά το Μνημόνιο που υπογράψατε ουυυ θα τις είχαμε προκαλέσει τις εκλογές. Η Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να συνεχίσει να χτυπάει την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός να μην συνεννοείται. Δεν μπορώ να συμβάλω στην αποσταθεροποίηση» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Θέλετε την πρόεδρο της Βουλής, στηρίξτε την; Θέλετε να ψηφίσετε, ψηφίστε; Θέλετε να μην ψηφίσετε; Ρίξτε τον πρωθυπουργό;» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.





Στις 3.30 τη νύχτα ξεκίνησε η συζήτηση για το 3ο Μνημόνιο
Ολονυχτία στη Βουλή

Ανδρέας Μπελεγρής, Ελένη Στεργίου13/08/201506:5214/08/201508:35  (upd)72

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λαφαζάνης: Ντρέπομαι και λυπάμαι για την κυβέρνηση
«Φουλ επίθεση» Ζωής εναντίον όλων
Βαρουφάκης: Ταπεινωτικό και μη βιώσιμο το 3ο Μνημόνιο
Νωρίτερα υπήρξε ένταση μεταξύ Τσακαλώτου - Μεϊμαράκη - Να μην προκαλεί του ζήτησε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ - Με την φράση «Συγγνώμη για την πλάνη μου πως αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει Μνημόνιο» κατέβηκε από την έδρα η Ζωή- - Τσακαλώτος: Χωρίς ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα και την Συμφωνία, το Eurogroup δεν θα πάρει απόφαση και θα πάμε σε δάνειο-γέφυρα
Η συζήτηση επί της ουσίας ξεκίνησε τελικά μετά τις 3:30 τα ξημερώματα, με τον κύριο Τσακαλώτο να παίρνει πρώτος το λόγο και αμέσως να.. ανάβει τα αίματα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το λόγο πήρε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που σε έντονο ύφος ζήτησε από τον υπουργό να μην προκαλεί.


Φωτιά στη συζήτηση έβαλε η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία γι' αυτό δεν τους ενδιέφερε το πεντάευρω στα νοσοκομεία. Η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη ήταν άμεση. «Να είστε πιο σεμνός εδώ μέσα, η πρόκληση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν θέλετε και να μας προκαλέσετε και να το ψηφίσουμε, δεν γίνονται και τα δύο. Θα είστε πιο σεμνός. Αν μας προκαλέσετε θα απαντήσουμε καταλλήλως», είπε ο πρόεδρος τη ΝΔ. Ο υπουργός Οικονομικών για μερικά δευτερόλεπτα αποχώρησε από το βήμα της Βουλής και επέστρεψε αμέσως μετά. Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτενώς στις διαφορές των δύο συμφωνιών, όπως έγιναν γνωστές από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.

Στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι είναι μία δύσκολη συμφωνία με πολλά αγκάθια. Σημείωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τον ποιον θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να διαχειρισθεί το χρέος και από το ποιος θα μπορεί να μετριάσει τις αδικίες που υπάρχουν. Πρέπει να κριθεί αυτό το μνημόνιο με τα υπέρ και τα κατά του, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Νωρίτερα, η Ολομέλεια είχε αποφασίσει η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 7 το πρωί, αφού μιλήσουν οι εισηγητές των κομμάτων, δύο από τους συναρμόδιους υπουργούς και οι πολιτικοί αρχηγοί. Υιοθετήθηκε έτσι η πρόταση Φίλη, ενώ απορρίφθηκε εκείνη της Ζωής Κωνσταντοπούλου που αρχικά ζήτησε να διεξαχθεί δεκάωρη συζήτηση, ώστε να μιλήσουν και όσοι βουλευτές επιθυμούσαν. Την ώρα εκείνη, ούσα ακόμα στην έδρα της Προέδρου, η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε ένα σύντομο διάλογο με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον οποίο ακούστηκε να λέει «πρώτη φορά συμβαίνει αυτό», ενώ αμέσως μετά είπε από μικροφώνου: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την πλάνη μου, όταν είπα ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο». Ακολούθως κατέβηκε από την έδρα, πήρε τη θέση της ο κύριος Μητρόπουλος και η συζήτηση ξεκίνησε.

Νομοθετικές αλλαγές ανακοίνωσε ο Μάρδας
Νομοθετικές βελτιώσεις ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας στις 5 το πρωί στη Βουλή, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή του τίτλου στην τροπολογία με τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης.

Ως προς την παρουσίαση των ρυθμίσεων είπε πως από τον Ιανουάριο του θα αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ως το 2021 θα υπάρχει μία προσαρμογή στις πρόωρες συντάξεις. Στα 65 έτη για δικαστικούς- μέχρι εφέτη- και προβλέπεται μία σειρά εξαιρέσεων, όπως για όσους έχουν ανήλικο τέκνο κλπ.

Σχετικά με τη Δ/4 υποπαράγραφο για τις μετακινήσεις στο Δημόσιο ανέφερε ότι υπάρχει ρύθμιση που νοικοκυρεύει τις δαπάνες,  περιορίζει τη σπατάλη και για εκείνες που έχουν σχέση με το υπουργείο εξωτερικών, αλλά  και τις μετακινήσεις στο εξωτερικό. Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις ήδη αυτό βρίσκεται σε μία διαδικασία υλοποίησης, με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Η συζήτηση για την διαδικασία και τις τροπολογίες
Στις 2 τα ξημερώματα ξεκίνησε τελικά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην έδρα.

Η συζήτηση ξεκίνησε με νέα προειδοποίηση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη ψήφιση της συμφωνίας, που τόνισε ότι αν δεν γίνει θα ξεκινήσουν διαδικασίες για το πρόγραμμα γέφυρα. «Τα πράγματα είναι απλά», τόνισε ο υπουργός στις 2 τα ξημερώματα, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια και πρόσθεσε ότι «στις 4 αύριο υπάρχει Eurogroup θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάει εκεί με ψηφισμένη τη συμφωνία και με τη δανειακή σύμβαση».

Όπως υπογράμμισε, «αν δεν υπάρχουν αυτά μαζί με τις τροπολογίες και με τα προαπαιτούμενα και δεν θα υπάρχει απόφαση, τότε θα πάμε στο δάνειο γέφυρα, είναι τόσο απλό». «Αν δεν υπάρξει αυτό τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει συζήτηση για τα προαπαιτούμενα για το δάνειο γέφυρα», επανέλαβε ο υπουργός.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε να έχει διάρκεια τριών ωρών η συζήτηση και λόγω της σοβαρότητας να μιλήσουν οι εισηγητές των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός. Επίσης, ζήτησε να γίνει ενιαία συζήτηση των τροπολογιών με το νομοσχέδιο: «Όλοι καταλαβαίνουμε  την κρισιμότητα και αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ομαλότητα και ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών», τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τη Βουλή», αναφερόμενος στην εξουσιοδότηση του κ. Τσακαλώτου να υπογράψει χωρίς ψήφιση τη συμφωνία.

Είναι θέατρο αυτό που ζούμε, τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι ο χρόνος συζήτησης τώρα είναι ο ελάχιστος δυνατός και μη επαρκής, αλλά «πρέπει να δώσουμε τα όπλα μας στον υπουργό Οικονομικών για να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες». «Δεν μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιηθούν μεθοδεύσεις κανονιστικού τύπου για να καθυστερούν τη διαδικασία, πρόσθεσε, ενώ συμφώνησε με το ότι οι τροπολογίες πρέπει να συζητηθούν απόψε.

O Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ τόνισε ότι είναι κατά αυτής της διαδικασίας και των τροπολογιών, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να παραβληθεί η «ανούσια συζήτηση για το αν το μνημόνιο πρέπει να συζητηθεί τις πέντε το πρωί ή νωρίτερα. Αυτό πρέπει να το υπολογίσει ο κόσμος» κατέληξε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ αναγνωρίζει την ανάγκη να έχει ψηφιστεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι ευθύνη για την καθυστέρηση φέρει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η πρόεδρος της Βουλής. «Πρώτη φορά, εδώ και 11 χρόνια που είμαι βουλευτής, που η συνεδρίαση της Βουλής ξεκινάει τέτοια ώρα», τόνισε.

Φραστικές αντεγκλήσεις Ζωής - Βενιζέλου
Μίνι λογομαχία είχε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όταν αυτός ζήτησε το λόγο στην έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για παρεμπίπτον ζήτημα σε σχέση με τη συμφωνία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ταλαιπωρείται το Σώμα επί μέρες, για να του απαντήσει η Πρόεδρος της Βουλής ότι με ευθύνες του ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός επί χρόνια.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μια εικόνα θλιβερή της κυβέρνησης που παρακολουθεί ο ελληνικός λαός. Ζήτησε επίσης να ζητήσει συγνώμη ο κ. Τσακαλώτος εκ μέρους του κ. Τσίπρα για την κριτική που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα. Κατά την άποψη του κ. Βενιζέλου το τρίτο μνημόνιο δεν είναι μόνο το χειρότερο, είναι και αυτό που θα έχει και αυξημένη τυπική ισχύ. Σημείωσε, δε, ότι ο ελληνικός λαός θα θυμάται τον κ. Τσακαλώτο, όχι μόνο τον κ. Βαρουφάκη. Τότε η κα Κωνσταντοπούλου του απάντησε πως ο ελληνικός λαός θα θυμάται πολλά και ότι η Ιστορία δεν θα τον ξεχάσει.

Η συζήτηση στην Διάσκεψη των προέδρων
Η Ολομέλεια είχε οριστεί για τις 01:32 τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από συζήτηση-θρίλερ στην Διάσκεψη των προέδρων. Κατά την συζήτηση διατυπώθηκαν και μπήκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις: Η μία του κυρίου Φίλη ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία άμεσα και η άλλη της κυρίας Κωνσταντοπούλου αύριο το πρωί. Τελικά, επί παρόντων 20 βουλευτών, η πρόταση του κυρίου Φίλη πήρε 10 ψήφους, της κυρίας Κωνσταντοπούλου 8, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν παρών. Κατόπιν, δεν θεωρήθηκε ότι η πλειοψηφούσα πρόταση είχε την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτεί ο κανονισμός και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις, ενώ απαιτήθηκε και μικρή διακοπή, ώστε να αποφανθεί επί του θέματος ο επιστημονικός σύμβουλος κύριος Μπαριάς.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αρνήθηκαν να αλλάξουν την ψήφο τους, ενώ ο κύριος Μπαλάφας πρότεινε να τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια και να γίνει εκεί ψηφοφορία. Προ του αδιεξόδου, άλλαξε τελικά την ψήφο του ο Αλέξης Μητρόπουλος, που αρχικά είχε συνταχθεί με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τελικώς η πρόταση του Νίκου Φίλη πέρασε με ψήφους 11 υπερ, 7 ψήφισαν την πρόταση της προέδρου της Βουλής και δύο παρών.

Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:30, με σκοπό να καθορίσει την ώρα έναρξης της συζήτησης του Μνημονίου στην Ολομέλεια, ώστε αυτό να ψηφιστεί, πιθανότατα τα ξημερώματα της Παρασκευής. Για αρκετή ώρα την συζήτηση μονοπώλησε το εάν η Διάσκεψη θα προτείνει στην Ολομέλεια την συζήτηση ή όχι των δύο τροπολογιών που κατέθεσε το απόγευμα η κυβέρνηση. Στην Διάσκεψη κλήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στον οποίο η κυρία Κωνσταντοπούλου έθεσε απανωτά ερωτήματα για το κατεπείγον της διαδικασίας για να καταλήξει πως τελικά δεν διαφωτίστηκε από τις απαντήσεις, ενώ ο κύριος Σταθάκης απηυδισμένος κατέληξε «δεν μπορώ να σας απαντήσω»!

Κατόπιν αυτών, η πρόταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής και να διαρκέσει δέκα ώρες. Αντίθετη πρόταση διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, που ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση και να ολοκληρωθεί 3 ώρες μετά.

Η πρόταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου πήρε 8 ψήφους, καθώς ψήφισαν, εκτός από την πρόεδρο, όλοι οι βουλευτές που έως τώρα ψήφισαν όχι στις προηγούμενες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα και πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα (Αμανατίδου, Χαραλαμπίδου, Σαμοΐλης, Ζερδέλης), ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών». Κατόπιν ζητήθηκε σύντομη διακοπή ώστε να αποφανθούν για το θέμα οι νομικές υπηρεσίες.



Νωρίτερα, περί τις 20:00, η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών ενέκρινε την διαδικασία του κατεπείγοντος και τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε κατά κύριο λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Εξάλλου, από το πρωί στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση, καθώς 83 βουλευτές θέλησαν να πάρουν το λόγο, δημιουργώντας φόβους ότι η διάρκεια θα εκτροχιαστεί.

Επί ώρες οι βουλευτές συζητούσαν επί της διαδικασίας και για το αν πρέπει ή όχι να οριστεί ώρα λήξης της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να περιοριστεί είτε ο αριθμός των ομιλητών είτε ο χρόνος των τεσσάρων λεπτών που είχε ο καθένας στη διάθεσή του. «Φτάνει το θέατρο σας, και τα καραγκιοζιλίκια σε αυτή την αίθουσα» φώναξε σχετικά η Ντόρα Μπακογιάννη με την προεδρεύουσα κ. Αμανατίδου να της λέει: Αν θέλετε ας αποχωρήσει η ΝΔ από την αίθουσα, δεν μπορείτε να λέτε ότι εγώ ξεφτιλίζω τη διαδικασία. Και ο κ. Μπαργιώτας από το Ποτάμι φώναξε: «Τελειώνετε να ψηφίσουμε. Αυτό είναι η δημοκρατία, τελειώνετε» με την κ. Αμανατίδου να απαντά ότι «δεν μπορείτε να λέτε τελειώνετε στη Δημοκρατία».  

Στις 15:30 ακολούθησε νέος γύρος έντασης όταν υπήρξε νέα παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών προς τον προεδρεύοντα κ. Ζερδελή για την επιτάχυνση της διαδικασίας στην Επιτροπή για να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια υπενθυμίζοντας τη σημασία που έχει να είναι επικυρωμένη η συμφωνία πριν το αυριανό Eurogroup. «Είστε  πρόεδρος και ακούτε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με την Ολομέλεια,  έχετε ακούσει τα επιχειρήματα ότι πρέπει να είμαστε στο Eurogroup αύριο. Πρέπει να έχετε μία αίσθηση επείγοντος ότι πρέπει να τελειώσει τώρα στις 4 η ωρα. Δεν ξέρω τι λέει το καταστατικό αλλά δεν θα σας τιμήσει αν δεν ακούστε αυτές τις φωνές» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο προεδρεύων απάντησε πάλι ότι δεν μπορεί να διακόψει ομιλίες που έχουν γραφτεί και πρότεινε ότι όσοι έχουν καλυφθεί από αυτούς που έχουν μιλήσει να παραιτηθούν  και οι ομιλίες να μειωθούν στα τρία λεπτά, κάτι που έβαλε σε ψηφοφορία. Υπήρξαν κάποιες προτάσεις να τελειώσει η διαδικασία στις 4.30, όπως του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία και τελικά υπερψηφίστηκε

Στην πρόταση αυτή αντέδρασε η παριστάμενη Πρόεδρος της Βουλής προκαλώντας πάλι τις αντιδράσεις των παρευρισκόμενων, που φώναζαν “πάλι μπούκαρε μέσα”. «Είναι εξόχως ασυνήθιστο και σίγουρα προβληματικό βουλευτές που έχουν μία προνομιακή ανάληψη για τα προνόμια της βουλής διεκδικούν  να μιλήσουν δυο και τρεις φορές χωρίς σειρά και ζητούν να μην μιλήσουν άλλοι βουλευτές. Δεν μπορεί κανείς εξ αυτών οι οποίοι σήμερα έρχονται να υπερασπιστούν  ένα τρομακτικό μνημόνιο και τερατώδης διαδικασία να διεκδικούν να φιμωθούν όσοι αντιλέγουν σε αυτή τη διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να στερηθεί το λόγο και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης κανείς βουλευτής από υπουργούς που λένε ότι όσοι αντιδρούν οι σύμμαχοι εξωτερικών δυνάμεων. Είναι υποχρέωση μου ως προέδρου να εγγυηθώ αυτό το δικαίωμα. Το γεγονός ότι εγράφησαν 83 συνάδελφοι δείχνει τη σημασία και έπρεπε να εγγυηθεί η βουλή τη διαδικασία», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται με ψηφοφορία να εμποδιστεί κάθε βουλευτής να τοποθετηθεί».

Στη διένεξη συμμετείχε και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είπε ότι «δεν μπορεί να το κάνετε αυτό για τέταρτη φορά κύριε υπουργέ η Πρόεδρος έχει δίκιο, δεν μπορεί να λέτε ή το ψηφίζετε ή χρεοκοπούμε Δεν γίνεται να κλείσει η Βουλή επειδή το θέλει ο Τσακαλώτος».

Τσακαλώτος: Όσοι δεν θέλουν το κατεπείγον οδηγούν τη χώρα σε δάνειο-γέφυρα

Στη συζήτηση για το κατεπείγον της διαδικασίας ψήφισης του τρίτου Μνημονίου πρώτος έλαβε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος υποστηρίξε ότι όσοι τάσσονται κατά του αιτήματος για το κατεπείγον οδηγούν τη χώρα σε δάνειο-γέφυρα.

Χρειάζεται να πάω την Παρασκευή στο Eurogroup καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την ελληνική συμφωνία με πρώτη τη Φινλανδία, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ρωτήσαμε τον ESM αν υπάρχει δυνατότητα για δάνειο-γέφυρα και μας είπαν ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο. «Το μόνο που έχουμε, είπε,  είναι  το σχέδιο με τα 19 βήματα ώστε να πληρωθεί το δάνειο προς της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου».

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν εδω μέσα άτομα  που θέλουνε να πανε σε δάνειο-γέφυρα» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος συμπληρώνοντας ότι «εμείς έχουμε κάνει αυτό το σχέδιο, αυτό που είχαμε εντολή». Τόνισε, δε, ότι  άσχετα με το αν είναι κακή ή καλή συμφωνία δεν πρέπει να υπάρχει  κανείς  που να εργάζεται προς ένα δάνειο-γέφυρα.

Ο Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για δυνάμεις που θέλουν το δάνειο - γέφυρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας βολές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Πως γίνεται να είστε κ.. Τσακαλώτε  τόσο εύπιστος, είπατε πως δεν γίνεται να υπάρχουν άτομα που να θέλουν δάνειο-γέφυρα, μα την είδαμε, είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι οι σύμμαχοι του κ. Σόιμπλε. Παλεύετε ενάντια  στο ίδιο σας το κόμμα. Είστε η μόνη  εξαγωγική εταιρεία που λειτουργεί ομαλά στην Ελλάδα, εξάγετε τα προβλήματα σας».

Από πλευράς των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Δημήτρης  Καμμένος είπε ότι  θα στηρίξουμε το κατεπείγον να υπάρξει μία ομαλότητα στις τράπεζες. «Το επισυναπτόμενο μνημόνιο  είναι μέτρα 3 ετών που θα ψήφιζε η κάθε κυβέρνηση, άρα δεν είναι το μνημόνιο κατεπείγον, είναι να επιστρέψει η ομαλότητα», τόνισε.  Από τη Νέα Δημοκρατία ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι αν  η κυβέρνηση  εκμεταλλευόταν καλύτερα το χρόνο θα μπορούσαμε να έχουμε δύο τρεις μέρες να συνεχίζουμε. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι είμαστε  στο ίδιο έργο θεατές και αυτό καταντά βαρετό. «Σε συνέπεια και σταθερότητα το ΚΚΕ χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά αναδεικνύουμε τον ταξικό χαρακτήρα των μνημονίων. Καταγγείλαμε τη διαδικασία κατεπείγοντος και σήμερα αυτό θα κάνουμε».

Με το κατεπείγον η διαδικασία-Ένταση για τη διάρκεια της συνεδρίασης

Τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά ακολούθησε ένταση για τη διάρκεια της συζήτησης των δύο επιτροπών με τον προεδρεύοντα να προτείνει να υπάρξει ολοκλήρωση στις 3-4 μετά το μεσημέρι. Για περίπου 50 λεπτά ο προεδρεύων της διαδικασίας Στέφανος Σαμοΐλης και βουλευτές με προεξάρχοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη διαφωνούσαν για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο κ Φιλης πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένη ώρα και ο προεδρεύων επέμενε ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Διαφορετική ήταν η στάση του Θανάση Πετράκου από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε να μιλήσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι βουλευτές χωρίς να θέτει ώρα λήξης της συνεδρίασης των επιτροπών.

«Να ψηφίσουμε χρόνο λήξης της συνεδρίασης», τόνισε ο κ. Φίλης και πρότεινε να λήξει στις 4 το μεσημέρι, ωστόσο  ο κ Σαμοΐλης απέρριπτε την πρόταση, στηριζόμενος στον Κανονισμό της Βουλής, κάνοντας τον κ. Φίλη έξαλλο.

Ο κ. Φίλης είπε να διεξαχθεί η διαδικασία με καθαρό τρόπο, χωρίς αναβλητικότητα, να είναι σαφής. «Ο πρώτος κανόνας είναι το πότε τελειώνει μία διαδικασία ώστε να μοιραστεί ο χρόνος  και να μιλήσουν όλοι, αλλά το θέμα είναι πότε τελειώνει η διαδικασία. Γιατί έτσι παρακάμπτεται δια της πλαγίου το κατεπείγον» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης προκαλώντας την αντίδραση του κ. Σαμοΐλη. «Κάνετε πρόταση μομφής στο προεδρείο;» αναρωτήθηκε με τον κ. Φίλη ανταπαντά πως «αν δεν βάλετε ώρα θα δουμε πράγματα για γέλια το βράδυ».

Ο κ. Τσακαλώτος, επίσης, πρότεινε να οριστεί μία ώρα που να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις Επιτροπές, ώστε να μην… το ξενυχτίσει αργότερα η  Ολομέλεια. Χαρακτηριστικό ήταν ότι απευθυνόμενος στους προέδρους των επιτροπών είπε ότι «αυτό που κάνετε είναι εσκεμμένο και με δόλο». «Να τηρήσετε  ότι ώρα πούμε τώρα, όχι όπως γίνεται κάθε φορά, όχι να κωλυσιεργούμε, δεν τιμά το Κοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά. 

Με μια ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση

Η κοινή συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί - όπως αποφασίστηκε μεταμεσονύχτια από τη Διάσκεψη των Προέδρων - και τελικά ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30.

Η απόφαση για την έναρξη της συζήτησης στις 9:30 το πρωί ελήφθη μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων και αφού τα μέλη της και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έβγαλαν τα… εσώψυχα προκειμένου να ανοίξει η Βουλή και να ξεκινήσει η  διαδικασία για να τεθεί σε ψηφοφορία η περιβόητη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν η Βουλή να ανοίξει άμεσα την Τετάρτη και να εισαχθεί στις Επιτροπές την ίδια ημέρα και να ψηφιστεί νωρίς την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής τον εμπόδισε, αγνοώντας και το αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος απέστειλε επιστολή την Τρίτη. Η πρόεδρος της Βουλής επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής όρισε την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να αποφασίσει το άνοιγμα του Κοινοβουλίου. Προηγήθηκε μπέρδεμα με τις ημερομηνίες κατάθεσης του νομοσχεδίου την Τρίτη... «τρολάρισμα» βουλευτών που ζήτησαν να ορισθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα η διάσκεψη.

Εν τω μεταξύ, για τροπολογίες 82 σελίδων έκανε λόγο Χάρης Θεοχάρης, οι οποίες κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και που αφορούν κυρίως στα «κόκκινα» δάνεια και τον νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής, τελικά αποσύρθηκαν -έπειτα από αντιδράσεις -και θα επανακατατεθούν κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.



Έπειτα, λοιπόν, από την πολύωρη συνεδρίαση, που διεξήχθη σε εκρηκτικό κλίμα, η Βουλή ανοίγει σήμερα το πρωί με τη σύγκληση των αρμόδιων διαρκών Επιτροπών (Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου).

Οι περίπου 200 βουλευτές που μετέχουν στις επιτροπές ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν να συνεδριάζουν στις 9.30 το πρωί για να αποφασίσουν, αρχικά, αν θα γίνει η ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στόχος, όπως πρότεινε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, είναι το νομοσχέδιο να εισαχθεί νωρίς το μεσημέρι στην Ολομέλεια προς συζήτηση και στη συνέχεια προς ψήφιση, αλλά δεν φαίνεται να αποφεύγεται νέο… ξενύχτι και μία εκρηκτική διαδικασία.

Με αφορμή την πρωτοφανή απόφαση για ανοιχτή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων το βράδυ της Τετάρτης, τέθηκε σε ψηφοφορία και “πέρασε” η πρόταση να είναι ανοιχτές οι επόμενες συνεδριάσεις εκτός και αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων. Υπέρ τάχθηκαν αρκετά μέλη της Διάσκεψης, αν και από τη αρχή  υπήρξαν αντιδράσεις για την «a la carte» δημοσιότητα της Διάσκεψης των Προέδρων, ιδιαίτερα από τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.  Υπέρ της δημόσιας μετάδοσης της Διάσκεψης των Προέδρων τάχθηκε ακολούθως ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Γρηγοράκο για να συγκληθεί την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να συγκληθεί νωρίς την Τετάρτη η διάσκεψη και συμπλήρωσε ότι θεωρεί πολύ κακό και αρνητικό αυτό που έγινε τελικά. Ο κ. Λοβέρδος διέψευσε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι δέχτηκε τηλεφώνημα για να προσδιορίσει την ώρα της σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η απόφαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου να ορίσει την διάσκεψη των προέδρων στις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης, θεωρήθηκε ενδεικτική των προθέσεών της. Μάλιστα, όταν παρέλαβαν οι υπηρεσίες της Βουλής το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνέβη το εξής: Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, κατέθεσε το έγγραφο στη Βουλή με ημερομηνία 11 Αυγούστου. Η σφραγίδα του πρωτοκόλλου των αρμοδίων υπηρεσιών όμως, έχει ημερομηνία 12 Αυγούστου, δηλαδή μια μέρα μετά, καθώς θεωρήθηκε ότι το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που το συνοδεύουν κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα, άρα την επομένη.

Ακολούθησε και το «τρολάρισμα» από την Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τα 12 μέλη της Διάσκεψης των προέδρων που με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη, συνέταξαν επιστολή και ζητούσαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης την σύγκληση της συνεδρίασης κατά το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες επιτροπές να συνεδριάσουν επίσης την Τετάρτη. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, μετά από έξι ώρες σιωπής, αποφάσισε να απαντήσει στο αίτημα επίσης με επιστολή, ρωτώντας τους συναδέλφους της... τι ώρα θέλουν εκείνοι να ορισθεί η συνεδρίαση!

Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να επικοινωνήσει την Τρίτη με την κ. Ζωή Κωνσταντόπουλου τηλεφωνικά - πέρα από την επιστολή - χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής - που βρίσκεται σε καλοκαιρινή αργία- ώστε να ψηφιστεί η νέα συμφωνία την Πέμπτη. Στη επιστολή μάλιστα σημείωσε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος» θα κατατεθεί την ίδια ημέρα (Τρίτη) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου. Ωστόσο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το τυπικό του Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε να μη συνεδριάσουν οι Επιτροπές την Τετάρτη, διότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να ανοίξει η Βουλή. Να σημειωθεί ότι έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε η Βουλή να ανοίξει με απόφαση της ίδιας της προέδρου, χωρίς να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη. 





0 Comments
Fb Comments
Comments :

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Χρηματιστηριακές & παγκόσμιες προβλέψεις © 2013. By vivaweb
Top